Karitász

Az Angyalföldi Karitász, a Szent Mihály plébánia égisze alatt működik. A csoport célja, hogy önkéntesek segítségével megtalálja a plébánia területén élő rászoruló embertársainkat, a bajba jutottakat, a betegeket, az időseket és a karitasz tagjainak személyes szeretetén keresztül segítse őket. 

Vezető: Szegleti Katalin

Kérdés, kérés, vagy felajánlás esetén, az karitasz@szentmihaly.hu email címen lehet érdeklődni, valamint személyesen minden héten pénteken 17:00 -19:00-ig a plébánián. A Karitasz eseményei a Facebookon is elérhetőek: https://www.facebook.com/angyalfoldikaritasz

Ha lehetősége van rá, és szívesen segítené a csoport munkáját, adományát az alábbi számlaszámon küldheti át:  11784009-22231897

Köszönjük, ha az Ön segítségével még teljesebbé tehetjük a szolgálatainkat!

A Karitasz tevékenységei közé tartozó események, akciók:

2019 októberében, a Szent Egyed közösség példáját követve, Szeretetvendégséget szerveztünk a plébániánk területén élő szegényeknek. Mintegy 40 adag, üstben főtt ételt szolgáltunk fel és osztottunk szét a meghívottak között. Azóta havonta egy alkalommal vendégeinket terített asztal, ízletes étel, sütemény és kávé fogadja. Az ebéd után közös énekléssel, beszélgetéssel zárul az alkalom. A kezdetben kis létszámú csoport már a következő alkalomra akkorára duzzadt, hogy a hittan teremből a Vigyázó Miklós Közösségi Terembe költöztünk, hogy kényelmesen elférjünk. Vendégeink meghatódva fogadták a meghívást, meglepte őket a gondosan előkészített közösségi tér. Sokan évek óta nem ültek terített asztal mellett. Később már ismerősként fogadhattuk őket és oldottabbá vált a hangulat. 

Az első három alkalom után a vírus megjelenése és a kijárási korlátozás arra indított minket, hogy más módját találjuk meg az alkalmunknak. Úgy döntöttünk, hogy csomagokat állítunk össze egészséges élelmiszerekből és azokkal lepjük meg hajléktalan embertársainkat. A csomagok megáldása és a közös imádság után néhány szót tudtunk váltani is.

A karantén idején szűkültek a segítségnyújtás lehetőségei az utcán élők felé. A támogatottaink köre tovább bővült. Ugyanakkor a segítő kezdeményezések száma is nőtt, ennek hála már húsvéti csomagot is át tudtunk adni, a szokásos havi első vasárnapi csomagunk mellett. Terveink szerint júniustól ismét főzünk, de ezúttal kint a templom kertjében terítünk asztalt. Célunk, hogy megismerjük a környék utcáin élő embertársainkat, jó szóval, meghallgatással melléjük álljunk, az együtt töltött idővel pedig közösséget vállaljunk velük. A szeretetvendégséghez várjuk a támogatókat és segítőket, akik szívesen velünk tartanak ebben a szép és hálás küldetésben.

Bevásárló szolgálatunk a karantén elrendelésével majdnem egy időben (2020. március 29-én) indult. Ennek során a plébániánk területén élő idős embereknek segítünk önkéntességgel. Havonta egy alkalommal tartós élelmiszert vásárolunk, hetente két alkalommal pedig friss élelmiszereket. Hála a korábbi plébániai karitász csoport működésének –amely nagy gondot fordított a környéken élő idős emberek összefogására – egy nyugdíjas klub is várja a társaságra vágyó időseket. Szolgálatunkat szeretnénk kibővíteni a számukra szervezett programokkal.

A Vedd Együtt!, a közösségi összefogásban rejlő erőt felhasználva működő piac, melynek plébániánk elosztópontként ad otthont, heti egy alkalommal. Hazai termelők egészséges termékei kerülhetnek asztalunkra hétről-hétre. Akik a Vedd Együttnél vásárolnak, ízletes magyar ételekhez jutnak és ráadásul vásárlásaikkal támogatják a helyi karitász szolgálatát is, amiért ezúton is hálás köszönetet mondunk.

Egy pszichológus, egy mentálhigiénés szakember és egy szociális munkás azzal a céllal indítottuk útjára a szolgálatunkat, hogy lelki támogatást nyújtsunk a templomi, papi szolgálatok mellett.  Ha meghallgatásra, megértésre vágysz, várunk szeretettel, előzetes egyeztetést követően.  Email címünk: angyalfoldisegitok@gmail.com
 

 


© 2021 Angyalföldi Szent Mihály Plébánia     Adatkezelési tájékoztató