Plébániai zarándoklat Máriacellbe

2022. 09. 23.

Plébániai zarándoklat Máriacellbe

Október 29-én, szombaton plébániai zarándoklatra indulunk Máriacellbe Válóczy József atya lelki- és Kuzmányi István diakónus vezetésével. 

A zarándoklat során megismerkedünk Közép-Európa legjelentősebb, magyar gyökerekkel rendelkező zarándokhelyével, közösen szentmisét ünneplünk a celli Szűz Anyánál. A helyszínen vezetéssel megismerkedünk a stájer városkával, annak magyar vonatkozásaival.

A zarándoklatra kora reggel (5 óra) indulunk, hazaérkezés az éjjeli órákban.

A zarándoklat támogatott részvételi díja: 10.000.- Ft/fő (mely az utazás árát tartalmazza). Jelentkezni a sekrestyében lehet a részvételi díj megfizetésével. 

Étkezés: saját batyus módon; a szabadprogram idején lehetőség lesz saját költségen helyben is étkezni.

A bazilika két legfontosabb kincse a Máriát és a kis Jézust ábrázoló kegyszobor és az I. Lajos által adományozott Szűz Mária-kép. A szobrot díszes ruhába öltöztetik az év három legfontosabb ünnepnapján: Nagypénteken, Mária születésének ünnepén és a város alapításának napján. Ezeket a drága anyagokból és csipkékből készült ruhákat nemes hölgyek készítették és adományozták, a ma látható darabok zömmel a XIX-XX. századból származnak. A Madonna és a kis Jézus koronái is adományok, általában a Rudnay Sándor hercegprímás által 1821-ben adományozott és X. Piusz pápa által 1908-ban megáldott koronapár látható a kegyszobron.

Ha az időjárás megengedi keresztutat is végzünk a város fölé emelkedő Kálváriahegyen. A  szabadprogram során érdemes felkeresni a bazilikában található páratlan egyházi gyűjteményt és múzeumot, a Szent kutat, melynek gyógyító vizéből gyakran visznek a zarándokok, vagy az Arzberger likőrmanufaktúrát, ahol 1883 óta a középkori kolostorok hagyományai szerint, 33 gyógynövényből készítik a finom gyomorkeserűt.

 

 


© 2021 Angyalföldi Szent Mihály Plébánia     Adatkezelési tájékoztató