A Jézusról nevezett (Avilai) Szent Teréz, szűz és egyháztanító

Október 15-én Nagy Szent Terézra, a kármelita rend megújítójára emlékezünk, aki 1515-ben Avilában született. Szívesen olvasta a szentek életéről szóló köteteket, és gyermeki lelkesedéssel előbb vértanú, majd remete szeretett volna lenni. Később aztán a felnőtt nőként már nagyon szeretett volna gyermeket és férjet. 1533-ban mégis a szerzetesi hivatás mellett döntött, s belépett az avilai Megtestesülés kármelita kolostorba, ahol négy évvel később fogadalmat tett. Teréz a kolostori életet komolyan vette, a kemény önsanyargatás miatt többször súlyosan megbetegedett.

Az 1550-es években jelentkezett életében először a szemlélődő imádság kegyelme, és belső élete misztikus magasságokba emelkedett. A többi nővér gyakran láttam, amint Teréz, a templomban egy méter magasan lebeg a padló felett és az arcából különleges fény sugárzik. A folyamatos gyanusítások, és meg nem értés miatt, egyre többet szenvedett, és önmagával szemben is bizalmatlanná vált.

Mindig is a tökéletességre törekedett, és szerette volna a kármelita életet a maga eredeti szigorában megélni. Mindenféle pénzbeli segítség nélkül vágott bele a kolostorépítésbe. Az avilai Szent József-monostor 1562-ben nyitotta meg kapuit. Ekkor változott meg Teréz neve is: Jézusról nevezett Terézre.  1582-ben bekövetkezett haláláig, tizenhét női és tizenöt férfi kolostort alapított a sarutlan kármeliták számára.

 Avilai Szent Teréz élete részletesen, itt érhető el!

 


© 2021 Angyalföldi Szent Mihály Plébánia     Adatkezelési tájékoztató